Förbättra rabattjord - pion och ros

May

Hej

Jag har en rabatt där det växer en stor, helt underbar pion med stora blommor. Där finns även en stor rosbuske, jag vet inte vilken sort eftersom de fanns där när jag flyttade in.

Min fråga är: hur gör jag nu när jag vill förbättra jorden i rabatten? Den har varit i min ägo i fyra år och jag har inte gjort detta förut. Måste jag gräva upp alla växter innan jag fyller på med ny jord och gödsel, eller kan man gräva ner jorden runt om växterna och förstör man i så fall inte växternas rötter?

Jag är vansinnigt rädd om min fina pion som är helt underbart vacker när den blommar, den får inte komma till skada. Har ni några bra tips på vad jag ska förbättra jorden med så blir jag väldigt glad för det med.

Väldigt tacksam för svar.

Hälsningar May

Odla Svarar: 

Du behöver inte alls gräva upp växterna, du kan bre ut stallgödsel om du har eller kogödsel från säck runt växterna och rafsa lite försiktigt på jordytan så att gödseln blandas lite med ytjorden. När du sedan vattnar på så går det ner till rötterna.

Gör detta på våren och ge inte så mycket att pionen kommer djupare ner för då kanske den blomvägrar, du kan blanda gödseln lite på periferin runt plantorna.