Flyttbar blomlåda i söder

Åsa

Hej! Funderar på att bygga en flyttbar blomlåda med hjul. Ca 1 m lång och 50 cm bred. Vad för slags hjul funkar att rulla på en gräsmatta? (flyttas för att inte skada gräsmattan). Den ska stå i söderläge i södra Stockholm (vet att mycket vattning krävs) men kan vid riktigt varmt väder rullas in bland skyddande katsuror. Enkel självbevattning kan man kanske ha. Hur görs det? Vad kan trivas i denna låda? Tänker mig en spalje med något som klättrar snabbt och blommor i olika nivåer plus något som hänger ner över kanten. Färgrikt och solälskande. Tack för svar! Åsa

Odla Svarar: 

Välj hjul som är breda så att de går lätt att rulla på gräsmattan och de inte sjunker ner så lätt. Byggvaruhandeln och järnaffärer bör ha passande, förklara ditt ärende där. 

Enklaste sättet för "enkel självbevattning" är att montera in droppslang som kan kopplas till en bevattningsdator i kranen. Utan dator kan man ha slangen droppandes några timmar per dag och stänga av sedan.

Du kan så klart montera en spalje på lådan och ha olika ettåriga klätterväxter i den. Klockranka blir stor och yvig och kan köpas som färdiga plantor på våren. Slingerkrasse kan du så direkt, liksom spanska flaggan, blomman för dagen och varför inte blomsterbönor! Men det finns mycket mer att välja bland.

Till kanten kan du välja ganska fritt, vad du nu gillar och vill ha, både ätbart och rent dekorativt. 

Sylvia