Flytta vinranka från norr till söder?

Lena Scott

Hejsan, Min pappa som bor utan för Umeå (zon 5) har i sitt växthus en vinranka som är 5-6 år gammal. Vinrankan är av en sort som klarar de kalla vintrarna bra, då växthuset inte är uppvärmt vintertid. Nu ska han riva ner växthuset och jag skulle gärna vilja rädda vinrankan så jag har funderat på att flytta den hem till mig i Stockholm.

Vad ska vi tänka på vid flytten? Om det nu ens är möjligt att flytta den. Vi håller på att bygga ett växthus på tomten och jag vill gärna ha upphöjda bäddar att odla i (ca 50 cm djupa). Kommer vinrankan att trivas i upphöjd bädd? Eller borde jag istället satsa på en odlingsbädd direkt i marken?

Vad borde jag tänka på vid planteringen av vinrankan, solsidan av växthuset eller den andra? Går det bra att sätta den tillsammans med (i samma bädd) som tomat, gurka eller meloner?

Tacksam för svar!

Mvh

Lena

Odla Svarar: 

Hej!

Visst ska du försöka flytta på den! Gräv upp den nu innan den sätter igång med att öppna sina blad. Försök få med så stor jordklump som möjligt så rötterna störs så lite som möjligt.

Satsa gärna på odling på marken. Är den av den härdiga sorten, kan du ju plantera den intill växthuset på utsidan! Välj öster- eller västersida, inte direkt södersol.

Med vänlig hälsning Sylvia