Flytta tujahäck

Johanna

Hej

Vi har en tujahäck (Brabant) som till hösten blir 2 år. Det är totalt 60 st varav ca 10 dog förra hösten. De klarade den kalla vintern och torra sommaren men blev bruna och dog till hösten. Vi har låtit dem stå kvar för att se om de tar sig vilket de inte har gjort. Vi tror att problemet är att de står i vatten, för vattnet rinner inte av vid vissa ställen. När min man testade att dra upp de döda plantorna gick det jättelätt. Vissa kunde han t.o.m. välta. Övriga plantor är jättefina, vissa har dock börjat göra kottar. Vi vill plantera nya tujor, men planerar att flytta hela häcken en bit uppåt så att det lutar nedåt från den och vattnet kan rinna av.

Fråga: Kan man flytta etablerade tujor och hur går man i så fall bäst till väga?

/Johanna

Odla Svarar: 

Det kan mycket väl vara stillastående vatten, särskilt under vintern, som fått dessa att gå hädan.

Det är en bra idé att antingen flytta dem till en svagt lutande yta eller bygga en upphöjd rabatt med rejäl dränering där vattnet inte kan stå under vintern. Har ni försökt med att dränera på ställena där det inte funkar?

Visst kan man flytta tujor som bara är 2 år gamla, men detta bör man helst göra på våren, det gäller för alla vintergröna växter. Kottar gör de ju alltid, det hör till och har inte med vattnet att göra. Det är tecken på att de trivs.