Flytta tallar?

Stefan

Hej

Vi har några mindre tallar på vår tomt som står på mager jord med berget inte så djupt under. Tallarna är mellan 1 - 2 m höga. Är det möjligt att flytta dom och ställa dom på rad så att dom bildar en häck? Den nya platsen har lite mer sol på förmiddagen men lite mindre sol under sen eftermiddag.

Om det är möjligt - vad ska man tänka på i samband med flytten? Jorden på den nya platsen är bördigare än där dom står nu. Om de skulle klara en flytt - skulle dom då vilja ränna iväg och bli stora? Kan man med klippning hålla dom nere i storlek och få en fungerande häck?

Tacksam för svar.

Med vänlig hälsning Stefan

Stefan

Odla Svarar: 

Hej!

Visst går det att flytta tallarna. Bästa tiden är så tidigt på våren som det bara går att gräva i jorden. Tänk på att barrväxter är känsliga för flytt i omvänt väderstreck, så sätt tallarna i någorlunda samma väderstreck som de tidigare satt. Märk till exempel sydsidan med en snörstump.

Det är helt vanliga tallar så faran att de ska ränna iväg och bli stora träd är överhängande. Men några år kan du hålla dem någorlunda hanterbara genom att varje år knipsa av 2/3 av nytillväxten, alltså på de färska skotten som växer ut under sommaren. Bild finns bland annat här: knipsa av tallskott.

Dina tallar är inte så snygga nertill, så du kan stamma upp dem genom att ta bort de torra kvistarna längst ner. Om du vill ha grönt ända ner så kan du kanske plantera en annan häck framför tallarna eller ha yviga perenner där som täcker de kala stammarna.

Med vänlig hälsning Sylvia