Flytta pioner, samt kan man ha ha pioner i krukor?

Sandra Rosén

Hejsan. Jag några vackra vita pioner som nu börjar knoppa upp sig och snart är det blomning. Men just den placeringen de har nu ska vi bygga trädäck över och jag måste flytta dem nu!

Har jag läst här att man bör flytta pioner i september, men vi kan inte vänta till dess.

Dödar jag dem om jag försöker flytta på dem nu? Eller vad är era tips till mig för att förhoppningsvis lyckas få dem att överleva en flytt? Samt vad bli konsekvenserna av en tvångsflytt nu i slutet av maj?

Sen undrar jag, kan man planera pioner i stora krukor istället för en rabatt? Om de står i kruka så tänkte jag att man kanske kunde flytta undan och övervintra i ett trädgårdshus eller ett garage?

Tacksam för snabbt svar! Mvh, Sandra

Odla Svarar: 

Hej! Pioner bör flyttas i september och som du säger, är det ingen bra tid nu! Tidigare på våren när de inte hade knoppar och blad ännu, hade det också gått bra att flytta.

Men om alternativet är att de hamnar under däcket så ska man ju försöka rädda dem, även om man kan förlora blomningen för i år. Ta med så stor jordkoka du kan och flytta dem till en ny plats dör du har grävt en rejäl grop och bottnat med bra matjord. Plantera igen direkt, vattna rejält och täck över med fiberduk.

Pioner är inte särskilt förtjusta i att växa i en kruka, så flytta dem hellre som sagt ovan.

Med vänlig hälsning Sylvia