Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Flytta och övervintra växter

Hej!
Jag hyr ett hus med en trädgård som jag gjort i ordning. Här fanns ingenting innan. Under vårvintern/våren kommer jag flytta härifrån till ett eget nybyggt hus. Jag vill då ha med mig mycket av det jag har här. Dels är det växter från mitt föräldrahem, dels växter som jag fått i gåva, men även några små träd som vi planterat för våra barn. Det är helt uteslutet att komma hit nästa vår och gräva upp växterna, eftersom hyresvärden är en komplett galen människa (det är bl.a. därför vi flyttar).

Min fråga är nu: Kan jag gräva upp dem nu, och sätta i stora krukor, för att sedan plantera nästa vår/sommar, då vårt hus är klart (och alla maskinen är borta). Jag har möjlighet att förvara i vinter i ett kallgarage. Har även ett kallväxthus. Eller är det bättre att gräva upp dem sent i höst?

Växterna det gäller är tex: Pioner, liljor, löjtnantshjärtan, fänrikshjärtan, rhododendron, rosor, kiwi, vinranka, kaprifol, klematis.

Vårdträden antar jag måste flyttas på våren? (Lind och små fruktträd).

Det låter väl helt tokigt att göra såhär, men jag vägrar att lämna kvar något, då många av växterna betyder mycket för mig.

Tack på förhand!
MVH/Mimmi

Odla svarar:

Bättre att gräva upp allt på senhösten när träden har tappat bladen och perennerna börjar gå i vila. Förvara i kallväxthusets jordbädd eller ännu hellre gör en fuskplantering på den nya tomten på hösten, om du kan ha dem där någonstans där de inte är på vägen för maskiner etc? Jordslå rötterna ordentligt med mulljord och täck grenarna med granris etc. På våren kan du sedan ta upp dem och plantera på riktigt, om det inte går att göra redan på hösten. Eftersom det kan vara svårt att hitta t.ex. löjtnantshjärtan på hösten, kan du ju markera platsen nu så att du hittar dem sedan.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB