Flytta magnoliaträd?

Hariprasad De

Vi har ett magnoliaträd som är ca 10 år gammalt. Jag vill flytta trädet till ett annat ställe på gården eftersom detta träd hindrar vår vardagsdörr att öppnas. Det är så stort att det hindrar markiserna från att bli uppfällda. Jag vill inte riskera att förlora trädet. Det kommer varje år med hundratals vackra blommor.

Går det att flytta på trädet och plantera om det på ett annat ställe?

Tack på förhand för något tips!

Vänligen, Harri,

Odla Svarar: 

Hej

Det är inte världens lättaste uppgift att flytta på så stora och gamla träd. Har du funderat på att beskära ditt magnoliaträd istället? Skulle det räcka med det? Visserligen gillar magnolior inget vidare att bli beskurna, men man måste ju ibland.

Det är alltid lite vanskligt att flytta en magnolia, den har mycket ömtåliga rötter. Det går också långsamt för magnolia att bilda nya rötter i vårt klimat.

Om du ändå vill flytta ditt magnoliaträd så gör helst på våren innan det "vaknar" men så fort tjälen har gått ur jorden, så att magnoliaträdet hinner etablera nya rötter innan höstkylan kommer. Försök få med alla rötterna men gräv försiktigt och försök få med en riktigt rejäl jordkoka. Kanske ta hjälp av en minigrävare är en bra idé? Magnolior har grunda rötter och om rotsystemet blir skadat och ditt magnoliaträd inte hinner etablera sig ordentligt, är det känsligt för tjäle. Täck marken rejält inför första vintern. Magnoliaträdet kommer nog inte heller att blomma särskilt mycket de första åren efter flytten.

Med vänlig hälsning Sylvia