Flytta ligusterhäck

Heléne

Hej! Om jag ska flytta en ligusterhäck (höjd 50-80cm och 90-120cm) ca 5 år gammal, måste jag klippa ner den? I så fall hur mycket? (se bild från förra året)

Jag har hört att ligusterns rötter går på bredden snarare än djupet, stämmer det?

För att vinna höjd funderar jag på att plantera häcken på en liten vall. Jag tänkte mig ca 50 cm hög. Hur brett bör det vara för att rötterna ska bli nöjda? (Jag gissar att jag måste vara extra noga med bevattning första året...) Eller det kanske är en dålig idé?

Heléne

Odla Svarar: 

Det skulle vara bäst att flytta den på senhösten när den gått i vila. Man bör inte störa den just när den håller på med lövsprickning på våren. Du kan mycket väl klippa ner den inför flytten, då blir det lättare att hantera den.

Ligusterns rötter är vidlyftiga, så det gäller att ha ca. 50 cm extra på båda sidorna.

Planterar du på hösten så ska du inte behöva passa den med vatten annat än vid plantering och sedan några gånger extra, beror ju på vädret. Inte vattna inför frostperioder, så att det bildas iskokor i jorden runt rötterna! Men börja vattna på våren när tjälen gått ur jorden! Är det en vintergrön liguster, kan du också skydda den med vinterväv på vårvintern.

Sylvia