Flytta granar till häck

Anita

Hej

Vi vill plantera en granhäck som ska ge insynsskydd mycket snabbt. Vi har egen skog och i dikesrenen växer granar som är ganska höga.

Våra frågor är:

Hur stora granar kan vi flytta?

När på året?

Hur mycket av rötterna bör vara med i jordklumpen?

Vad bör vi mer tänka på?

Vi har tillgång till lastbil och traktorgrävare.

Tacksam för svar.

/Anita

Odla Svarar: 

Det kan vara svårt att plantera riktigt stora granar, över 150 cm, de kan vara känsliga för flytt, så jag rekommenderar något mindre plantor. Har ni grävare kan ni försöka ta upp så stora jordklumpar att rötterna inte störs så mycket och framför allt så att inga större går av, men klipp av 5-10 cm av rötterna precis innan ni planterar. Trampa till ordentligt när du planterar och vattna rejält så att det inte blir kvar luft kring rötterna.

Blanda jorden med lite stallgödsel. Ha inga större stenar i jorden, blanda den gärna med lite torv. Är det torrt bör ni vattna, torkan är oftast det största problemet innan rötterna växt till sig.

Man brukar rekommendera att plantera granplantor i april/maj. Men har ni gott om plantor kan ni också pröva att plantera nu. Går det så går det...

I södra Sverige växer granen ca en halvmeter per år som mest men den brukar inte växa så mycket de första åren, den är långsam i starten.