Flytta buddleja - skötselråd

Siw

Hej

Jag har en vidvuxen buddleja som spritt sig. Vissa delar är död men mycket av "häcken" lever och frodas. Nu vill jag flytta största delen av den överlevande buddlejan. Hur går jag till väga?

Är rötterna djupa? Behöver jag gräva en djup grop åt den vid flytt? Kan jag flytta den nu i början av juni? Skall jag blanda gödsel i jorden när jag planterar om den i eller vänta med gödslandet? Skall jag klippa ner den nu eller vänta till nästa vår?

Resterande av häcken den "döda" delen (som det kommer några gröna kvistar bland), är det bara att gräva bort den eller finns det något hopp för den?

Jag behöver många goda råd hur jag skall göra och sköta buddlejan, då jag är en entusiastisk nybörjare.

Tack.

/SIw

Odla Svarar: 

Hej

Du kan börja med att klippa bort allt det döda från din buddleja, fast om det kommer blad här och där så är den delen ju inte död, den kanske bara är vinterskadad? Fjärilsbusken, Buddleja davidii, eller buddleja som många också säger, ska man klippa hårt på våren ändå, den blommar på årskott, alltså de nya skott som växer fram under sommaren.

Om du vill flytta på din buddleja nu så välj en dag när det är regnigt och svalt. Det hade visserligen varit bättre att flytta på den tidigare på våren innan bladen var fullt utvecklade men du kan förstås pröva nu också, eller så väntar du till senhösten när buddlejan har gått i vila.

Rötterna är inte så där jättestora, så det räcker med en grop som rymmer de rötter du får upp. Försök gräva så mycket du kan och ta med en så stor jordkoka som möjligt. Plantera buddlejan direkt i sandblandad jord och se sedan till att vattna flitigt så att den inte torkar ut.

Med vänlig hälsning Sylvia