Flytta - beskära häggmispel

Björne

Hej

Vi har anlagt en mur ca: 80 cm framför vår befintliga häggmispelhäck som vi planterade sommaren 2010. Vi beskärde den en en gång förra sensommaren/hösten-11. Vi vill att den ska vara rätt tät för insyn osv. Den är idag mellan 60-90 cm hög och inte särskilt tät.

Nu våra frågor:

  1. När vi flyttar den nu på sensommaren/hösten, hur ska det bäst gå till? Hur mycket plats behöver den och hur nära muren kan vi sätta den? Bakomför muren har vi fyllt upp närmast med singel/grus. Ska man fylla mot singeln med något grövre jordmassor och sen matjord?

  2. När bör man bäst beskära den? Kan vi ens göra det nu i samband med flytt? Hur stor kan den bli?

  3. Vi har även en hel del bekymmer med gräs och ogräs som växer in/upp i häcken. Kan vi i samband med flytten nu vara eftertänksamma och göra något praktiskt för att motverka detta? Som det blivit nu har häcken tagit sig rätt dåligt jämfört med den andra häcken vi har, antagligen pga att gräs tagit mycket näring/vatten?

Vi bor i Östersund.

Tacksam för svar.

Mvh Björn

Odla Svarar: 

Hej

  1. Jag ser inget behov att flytta på häggmispeln överhuvudtaget, den står bra och verkar trivas där den står. Så småningom kommer den ändå att nå fram till muren om ni har den någorlunda friväxande, bara korta in onödigt långa "spön" ifall sådana kommer. Lägg på en markduk mot singeln och fyll i matjord i diket så att häggmispelhäckens rötter kan växa åt det hållet. Asfalten kan vålla lite bekymmer men kanske häggmispelplantorna klarar av det ändå om de står tillräckligt långt borta.

  2. Friväxande kan häggmispeln bli upp till 3 meter hög och eftersom den har gott om plats att växa här, så kräver den ingen beskärning förutom de långa spöna. Vill du hålla den lägre kan du börja klippa långa grenar när häggmispelhäcken har nått till nästan den önskade höjden. Klipps då på vårvintern.

  3. Ni kan ta bort gräset så noga det går och lägga en markduk under häcken så att den håller ogräset borta, och så täcka duken med något snyggt material.

Med vänlig hälsning Sylvia