Flytta äkta mandelträd. Zon 2

Lotta Gremlin

Hej har ett äkta mandelträd som är ympat på roten Frost (persika). Den bodde i kruka i växthus men beroende på flytt fick vi slänga ner den i en upphöjd odlingsbädd i skyddat läge. Skyddad för västan av huset med en avenbokshäck mot norr och full sol öster till sydväst. Från början var den 180 cm och fyra fem friska grenar, sköt långa skott första sommaren efter en mycket tuff vår. Den vintern hade vi svallis över bergen och vägarna och barmark. Vintern var sträng. Nu tre år senare går den upp till andra våningen och bär hundratalet frukt. Vintrarna har varit mildare och den har klarat barmarksfrosten. Den står 30-40 cm upp från marken och omges med ljus sten. Den har vuxigt enormt. Vi behöver flytta den då den står i en odlingslåda med endast 40-50 cm bra matjord i och vi är rädd att den underminerar ett växthus och dränering. Vi känner att vi inte har något val. Planen är att flytta den ut i en något upphöjd bädd på friland i samma linje men med den skillnaden att som skydd för västan är ett stor rododenronbuskage och inget mer. Tror ni det lönar sig att prova flytta det? Har funderat på om vi kan göra mera för den där. Skapa ett rum men spaljer eller grus. Men det blir krystat då det nu är mer en lund. Tacksam för råd. Bor vid havet i Kungälv. Bilder kan skickas. Mycket tacksam för svar. Har vi kanske en sensation i trädgården?

Odla Svarar: 

Ni har en mindre sensation i trädgården, det är inte vanligt med rikgt mandelträd i zon 2 eller rentav 3 som ni väl har? Det kan vara just placeringen så här i skydd med huset, växthuset och häckar som gör att det klarar sig, så jag är något tveksam för att ni vill flytta på det.

Kan ni möjligen göra i ordning runt trädet där det står nu, ta bort den lilla odlingslådan och lägga på mer jord runtom? Dock får jorden inte komma åt stammen så att trädet hamnar djupare, då kanske den ruttnar. Genom beskärning kan ni sedan försöka hålla trädet lagom stort. Jag tror inte det kommer att växa så värst mycket mer nu, Frost blir i alla fall inte mycket mer än så här. 

Sylvia