Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

"Fluga" äter mina Saskatoonbär m.m.

I fjol och i år var det en smal, ca 4mm lång, flugliknande insekt på mina Saskatoonbärbuskar (Häggmispelbär) De finns också på svartvinbären men verkar inte äta dem. (sort Polar) Jag har nästan inte fått några bär alls på Saskatoonbuskarna. Trist. Vad är det för "fluga" och är det den som förstör bären?

Mvh Liss

Odla Svarar: 

Så här säger SLU i sin rapport om saskatoonbär, som i helhet finns att läsa här:
http://chaos.bibul.slu.se/sll/lst_o_lan/utan_serietitel_lst_o_lan/UST02-13/UST02-13.PDF

"I Sverige borde det inte finnas så många av saskatoonbuskens naturliga skadedjur, eftersom busken ju inte naturligt finns i vår flora. I Nordamerika angrips bladen av rotlöss (samma som går på alm i Nordamerika), blommorna av stinkfly och de outslagna knopparna av en rad fjärilslarver och skalbaggslarver. Det är okänd om våra motsvarande arter har samma smak för saskatoonbuskar, in Österbotten har saskatoonbuskarna hittills inte varit allvarligt angripna av skadedjur eller sjukdomar. Mot ev. fjärillarver finns möjligheten att använda Turex, såpa, olja eller fettsyror, och mot andra oskyddade larverna samt bladlöss före inrullning i bladen fungerar samma medel utom Turex."

Så testa Turex från nästa vår, kanske det hjälper!

Sylvia