Flitiga lisa - saltkristaller?

Emelia

Hej! Jag har ett antal flitiga lisor ståendes inomhus i kruka och jag har lagt märke till att alla mina exemplar har små genomskinliga, vitaktiga "kristaller" (ca 1 mm i diameter) i mängder. Dessa kristaller sitter fast på små skaft ute vid bladen och deras storlek ökar mycket långsamt i storlek.

Nu är jag nyfiken på vad det kan vara för kristaller och om de fyller någon funktion för lisorna? Kan det vara saltkristaller månntro?

Odla Svarar: 

Hej!

Jo, det kan vara saltkristaller men i sådana fall är de ovanligt stora. Svårt att veta utan att se dem. Vissa växter, som t.ex. saltörter, har naturligt sådana blad med saltkristaller på.

Men jag tror snarare det är sockerkristaller, det sker ofta när växten har fått för mycket vatten. Växten måste då göra sig av med överskottet och då bildas dessa kristaller. Ge den snålare vattning ett bra tag.

Men kolla med lupp om det kanske är någon svamp istället, ljusa bladfläckar kan orsakas t.ex av svampen Cylindrosporium concentricum.

Men även olika sorters näringsbrist kan orsaka vita prickar. T.ex. vid brist på magnesium syns vita klorotiska fläckar först mellan bladnerverna, som förblir gröna.

Med vänlig hälsning Sylvia