Flerårigt ogräs som kallas "liv och död"

Kristina Bengtsson

Vi har ett flerårigt ogräs som vi delvis har uppskattat under åren men eftersom vi nu är äldre börjar det bli lite för jobbigt eftersom det ska klippas ner inför vintern och stänglarna är mellan 2 och 3 meter och de vissna jättebladen flyger vida omkring. De blommar på hösten med klasar med pyttesmå vita blommar som lockar till sig ett otal blomflugor. Allt med den här växten är jättefascinerande men, som sagt, numera lite väl jobbigt. Den sprider sig med sina kraftfulla rötter. Vi har alltid hört namnet "liv och död" men vad heter egentligen växten? Och hur bär man sig åt om man vill begränsa den? Kristina

Odla Svarar: 

Hej!

Ditt ogräs heter jätteslide, Fallopia sachaliensis. Den är en mycket besvärlig ogräs på grund av de kraftiga rötterna. Nästan omöjlig att gräva upp alltså.

Men på våren, innan växten har hunnit komma upp, bred ut en kraftig, svart markväv över hela området där växten finns. Lämna inga blottor där den kan komma upp eller få ljus. Täck området med stenar eller annat som kan hålla väven nere, för jättesliden kommer att försöka lyfta upp den. Låt väven ligga kvar några år så kanske rötterna dör då.

Med vänlig hälsning Sylvia