Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Fläkskador

Camilla Widén Nygren

Hej Sylvia Vintern har varit hård och nu står jag med två problem....Ett av äppleträden har fått en stor gren fläkt utan att helt ha gått av. Trädet är endast två år gammalt. Kan jag laga det på nåt sätt?

Det andra trädet har fått en stor del av stammens bark avgnagd av harar. Inte helt runt om men så pass mycket att jag är orolig... Trädet är nog 20 år gammalt. Kan jag lägga på nånting eller kommer trädet att sava ur?

Mycket tacksam för svar! hälsar Camilla

Odla Svarar: 

Om grenen helt har gått av, så såga bort den och snygga till snittytan. Är det så att den sitter någorlunda fast ändå, så kan du pröva först att binda fast den igen i rätt riktning, så får du se om den ev. växer fast igen. Gör den inte det så är det bara att såga av den sedan.

Angående gnagskadan, kan den se hemskare ut än den i själva verket är. Det för trädet livsnödvändiga kambiet som ligger strax under barken kanske inte djuren har kommit åt. Men det är svårt att avgöra själv.

På SLU har de prövat att lägga på en svart plast över gnagskadan, som "ett plåster över såret", så att det inte torkar. Men detta borde man tydligen göra med detsamma när man haft harbesök. De vet inte hur mycket tid man har på sig att göra det, men försöka duger. Kolla ibland under plasten hur det går. Går det bra så läker skadan, men barken kan se skrovlig ut efter det. Men huvudsaken är ju att trädet lever.

Sylvia