Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Fläderfrågor

1. Jag har en fläder som stått inträngd bland en massa annat innan jag rensade fram den. Den är alltså tom nertill och fyllig upptill. Ca 2,5 m hög. Hur långt ner kan jag kapa den och kan jag göra det nu?

2. En annan fläder som stått lika illa men är mindre och med bara en stam rakt upp strävande mot ljuset (ca 3 cm i diameter på grövsta stället. Den skulle jag vilja flytta. Är det möjligt med tanke på  rotstorleken? Kapar jag ner den före? NÄR är det lämpligast att flytta den?

3. Sticklingar från fläder nu? Är det för sent? Kan dom stå i sand/torvmulls-blandningen över vintern? Tror jag läste nånstans att man kan ha den inomhus över vintern?

Stort tack på förhand
MVH Anette i zon 4

Odla Svarar: 

Du kan kapa flädern praktisk tagen till backen, men lämna dock lite mer. Hård nerklippning resulterar i en massa nya skott. Vårvintern är bästa tiden att beskära.

En annan idé är att göra en trädformad fläder, dvs. av den mindre plantan. Kapa i så fall toppen där du önskar att det ska bli krona och håll sedan stammen fri från skott!

Den går säkert att flytta om du gör det på senhösten när den har tappat bladen.

Du kan alltid pröva med sticklingar även om det är lite sent nu. Ta i så fall halvförvedade och stick i sand/torv. Går det så går det, annars inte:-)

Du kan förvara dom på ett svalt ställe över vintern, bara de inte torkar ut helt.

Sylvia