Fläderbuskar

Eva Larsson

Hej! I somras klippte jag av några flädergrenar som jag satte i vatten tillsammans med olika sommarblommor. Nu har det börjat komma rötter på grenarna och jag vill ta tillvara på dem. Hur ska jag göra? Kan jag planetera i trädgården nu eller är det bättre att plantera i krukor och plantera ut till våren. Grenarna är en pinne på drygt 1 meter. Ska jag klippa ner dem och i så fall nu eller i vår? Andra tips? Hälsningar Eva

Odla Svarar: 

Hej!

Beroende lite på var du bor så skulle det ev. kunna gå bra att plantera flädergrenarna nu om du inte har någon överhängande fara för nattfrost ännu. Grenarna bör hinna rota sig innan frosten. Har du flera grenar, skulle du kunna testa att plantera ett par stycken ute, täck jorden väl med torra löv och granris.

De övriga grenarna kan du plantera i en stor kruka som du baxar in i ett förråd e.d. som "håller nollan" under vintern. Kolla då och då så att de inte torkat ut. Så planterar du dem ute till våren.

Klipp ner dem på sommaren när du ser om de har rotat sig. Det bortklippta kan du återigen sticka ner i jorden för att rota sig sedan, flädern brukar rota sig lätt.

Med vänlig hälsning Sylvia