Fläderbär

Helena

Hej! Det verkar som man inte är riktigt överens ang fläderbärs giftighet, om man måste koka eller ej. Såg en hänvisning till Danmarks variant på Livsmedelsverket där man helt avråder från att äta råa fläderbär (hyldebär på danska). Men den rekommendationen finns inte i Sverige? Helena http://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarer/Naturlige_giftstoffer/Sider/...

Odla Svarar: 

Det svenska Livsmedelsverket har inte varnat för äkta flädern, Sambucus nigra, ej heller Giftinformationscentralen. Däremot har man varnat för den rödbäriga druvflädern, Sambucus racemosa och för sommarflädern, Sambucus ebulus.  

Fläderns blad, bark och rötter, omogna bär och frön i de mogna bären innehåller sambunigrin, en växtgift som tillhör gruppen cyanogeniska glykosider. Dessa finns i många växter, inte bara i fläder. I kontakt med vatten avger de blåsyra. 

Fröna gör att man inte bör äta råa fläderbär då de kan ge magbesvär i större mängder. Det är i mång och mycket frågan om mängder, hur mycket man äter. Ingen sätter väl i sig kilovis med bär. 

Om man kokar bären splittras sambunigrin och gifteffekten försvinner. 

Sylvia