Fikus och klätterkalla

Nici

Hejsan

Dessa två växter, Fikus och Philodendron, är enligt mig relativt lika att handskas med, ungefärliga samma temperaturer klarar de. Den ena växten är ca 65 cm hög och den andra är 100 cm hög.

Har tänkt att använda dem till en kameleont, en ödla. Nedan följer några frågor:

Vattnar man bladen på dem? Ska de ha det ljust? Klarar de av värme? Ska jorden de står i vara fuktig? Ska plantera dem tillsammans i större krukor för att de ska växa, vad för jord ska jag använda? Torv och bark blandat?

Tacksam om du ger mig lite svar.

Mvh Nici

Odla Svarar: 

Hej!

Tyvärr vet jag inget om fikus eller Philodendron, det vill säga klätterkalla, passar till en kameleont - kanske kan du fråga en smådjursexpert om det. Jag kan dock tala om att både fikus och klätterkalla kan i sällsynta fall orsaka kontakteksem och luftvägsbesvär, i alla fall på människor.

Rent växtmässigt är klätterkallan, mer fuktighetskrävande än vad fikus är, den klarar till och med att vattnas på bladen vilket skulle få fikus att i värsta fall ruttna. Jorden bör dock vara fuktig men inte blöt för båda två. Fikus är mer ljuskrävande än vad klätterkallan är. Ingen av dem gillar hög värme, men normal rumstemperatur är OK.

Du kan använda vanlig blomjord med lecakulor inblandade till både klätterkallan och fikusen - sådan jord finns att köpa färdig i säck.

Med vänlig hälsning Sylvia