Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Fikonträd utomhus året om

Hej Sylvia.
Jag har läst era svar ang. fikon, men inte tyckt jag fått tillräckligt med svar.

Jag har haft lyckan att kunna köpa ett fikonträd på rea, när BP-plantor i Kållered lades ned. Problemet är att de sa att man kunde ha det utomhus året om (de hade själva haft det i en kruka under ett presenningtäckt tak hela vintern (krukan var stelfrusen, inga blad)).

När jag pratat med andra säger de att det absolut inte går om man inte packar in hela trädet varmt mot en vägg. Och någon frukt kan man inte få då de övervintrande fikonen fryser bort.

Nu vet jag inte vad jag ska göra. Det står att trädet ska bli 2 m men är redan 2.6 m högt med kruka (stammen 1.2 m), mitt växthus är 12,5 kvm. och 3 m till taket (1,8 m i sidorna) med en gavel i isolerat trä. Ska jag plantera det i mark i växthuset och klippa det, ha kvar det i kruka i växthuset och klippa det eller sätta ut det i skyddat läge (ej mot vägg) (zon 1-2, Kungsbacka)?

Även om det är zon 1 kan det ju bli -15 på vintern, kan det bli frukt ändå?

Sorten är en Portogallo Meta´ Giugno Nero (aldrig hört talas om, är den god?), olika sorter måste väl vara olika härdiga?

Jag hade tänkt att plantera ett persikoträd i jorden i växthuset, men det är kanske bättre att sätta det ute i stället?

Snälla hjälp mig!
Marie Lönnberg
Särö

Odla Svarar: 

Jag känner tyvärr inte till just denna sort, men eftersom det står 'Nero' i namnet så antar jag att frukten är svartbrun. Den härdigaste sorten heter Bornholmsfikon.

Jag är lite tveksam om den klarat den här behandlingen med en helt stelfrusen kruka och allt... men har du tur, så...

Jag skulle ställa in den i växthuset och låta den tina upp sakta och se om den klarat sig. Har den det, så kan du antingen gräva ner den i växthusets jordbädd alt. odla i en stor kruka (20 l kruka upp till 2 m högt träd) på uteplatsen och sedan ha den nergrävd i växthusets jordbädd med kruka och allt och med en ordentlig vinterisolering kommande vintrar.

Den ska få mogna av på hösten så bladen faller av och sedan förvaras i sådär 5 grader under vintern (går växthuset att värma med en frostvakt?). Men och andra sidan, har den klarat en sådan här pärs så ska den väl klara vad som helst!

Du kan också ha den inomhus som krukväxt, då har den kvar bladen hela vintern, men utan vintervila brukar den inte sätta frukt.

På våren vänjer du sakta ut den. Ha den först lite i skuggan så den inte får en chock av det starka vårljuset. Blir det risk för nattfrost så ta in plantan i växthuset igen.

Fikon blommar och sätter frukt lite när den själv vill. Det ska vara en självpollinerande (partenocarpa) sort om den ska kunna sätta frukt utan hjälp av de speciella fikonskalbaggarna som i sydligare nejder befruktar det.

Sylvia