Fikonträd i vinter

Sara Laurell

Hej Odla, Jag har 3 stora fina fikonträd som jag har haft ute i kruka hela sommaren. De är ca 2m höga. De har nu tyvärr fått utstå 2 frostnätter och jag tog idag in dem i huset. Jag vet att de i vinter borde stå i ca 5-10 grader och rätt mörkt, men jag har inte den möjligheten. Mina alternativ är: 1. Stå kvar i kruka utomhus - Om det är aktuellt, vad ska jag skydda dem med? Markduk, bubbelplast? 2. Förråd. Mörkt. Ej isolerat. Om det är aktuellt - vad ska jag skydda dem med? Markduk, bubbelplast? 3. Mörkt rum där det är ca 15 grader. 4. Inomhus där det är ljust och ca 22 grader. Sista frågan. De är som sagt rätt stora och jag vill inte att de ska bli större. Hur ska jag "klippa"/"trimma" dem? och i så fall när och hur? Stort tack för hjälpen! /Sara

Odla Svarar: 

Hej,

vilka fina fikonträd! Du har då flera alternativ, om du ska förvara dem ute så måste du bo i zon 1, alltså i skåne ganska långt ner. Gräv ner dem på en skyddad plats och vira säckväv runt kronan. Om du bor högre upp så går det tyvärr inte att ha dem utomhus. Av dina alternativ så hade jag valt att ha dem inomhus på ett så svalt ställe som är möjligt. Använd tillskottssbelysning när du har dem inne, du hittar dem här http://shop.odla.nu/index.php/sa-gro/satillbehor.html. Vattna mindre och ge ingen gödning under vintern. Det är normalt att träden tappar en del blad under vintern men de borde komma igen när våren kommer. Om detta inte är ett alternativ som passar så hade jag försökt kolla med blomsterbutiker i närheten, ibland har dem ett såkallat "vinterförråd" där man kan ställa sina plantor över vintern och sen hämta dem till våren igen, detta kostar självklart en slant men kan vara värt det i längden. Då får plantorna rätt skötsel under hela vinteråret. Jag vet att det finns i GBG så kolla runt där du bor.  :)

Angående beskärningen av fikonplantorna,

Det är svårt att "hinna med" beskärningen av fikon, antingen är det fel årstid - den blöder på våren - eller så har fikonträdet frukt. Fikon brukar dock inte behöva så mycket beskärning, men är fikonplantan uppe i taket eller blir spretig så måste man ju.

Man beskär fikonplantan när den är i vila, annars kan den alltså blöda, så någon gång under hösten/vintern när fikonplantan är klar med frukten och nya knoppar inte har kommit ännu. Gamla skott som burit frukt brukar bli kala, klipp ner dem till tre-fyra ögon.

Långa skott kan du toppa ner till hälften när de är unga och gröna på sensommaren. Eventuella döda eller skadade skott tas förstås alltid bort.

Vill du ha din fikonplanta i trädform toppar du den efter det att den har nått den höjd du vill ha den. När nya skott kommer, toppas dessa vid två till fyra ögon. Det kommer nya skott hela tiden, dessa toppar du så du får en fin krona på fikonplantan. Skott och blad som kommer på stammen under kronan klipps bort.

//Anna Theorin