Fikonträd

Ann Nivér Larsson

Hej, Jag har ett fikonträd som är ca 10 år gammalt. Ger ibland frukt men inte ofta. Varje sommar så får bladen fläckar och tappar sedan alla blad men kommer igen med nya skott men ofta då på sensommaren och fram på hösten tappar den bladen igen. Trädet står ute hela sommaren men på hösten tar jag in det i ett kallförråd som inte har mycket ljus. Men problemet är att trädet börjar växa redan i dec-jan, och står det kvar i kallförrådet med lite ljus så får det bara långa bleka rankor. Nu i år har det även satt frukt i december och jag flyttade då över trädet till ett annan kallförråd med extra ljus (blå-vita lysrör) där jag vinterförvarar citronträd och oliv. Ska jag öka vattningen och gödsla nu när det har satt frukt? Eller hur ska jag sköta om det nu innan utesäsongen kan börja? Det är ju trots flera månader till dess! Tacksam för svar!

Odla Svarar: 

Vattna gärna fikonträdet så det inte torkar ut, men ta det lite försiktigt med vatten. Gödsla inte förrän till våren när du tar fram det igen.
Annars låter det bra med kallförrådet med extraljus, det är ljusbristen som gör att det blir långa, bleka skott.

Att den drabbas av fläckar under sommaren kan bero på rost - alltså en svampsjukdom, bladfläckssjuka. Plocka bort angripna blad och behandla ev. med svampmedel. Sjukdomen brukar stanna upp av sig själv i torrt, varmt läge om du ser till att fikonet i övrigt inte lider av torka.

Sylvia