Fikonlövens utseende

Karin

Vi köpte ett litet fikonträd i höstas och det har stått frostfritt under vintern för sedan i våras flyttas ut till vår inglasade altan som blivit vårt nya vardagsrum och matrum året runt och alltså håller runt 20 grader vinter, vår och höst men sommartid lite mer. Bladen har sen i somras rullat sig neråt och ser hängiga ut trots vattning. Kanske är krukan för liten, den är 35 cm i diameter?

Vi har fått ca 10 frukter men hälften har skrumpnat bort och fallit av, men de kvarvarande får ju hänga med ut i vinterförvaringen. Hur ska vi göra?

/Karin

Odla Svarar: 

Hej

Fikon är ett lövfällande träd som bör ha möjlighet att ha "vinter" och kunna tappa de gamla bladen en gång om året. Alltså, ställ fikonplantan kallt över vintern men inte i frost, ett par tre plusgrader ska den ha. Det verkar helt enkelt som att din fikonplanta står för varmt, särskilt på sommaren om den inte står ute då.

Och visst, krukan låter inte särskilt stor heller men jag vet ju inte hur stor fikonplantan är. Den växer gärna lite trångt men inte så att rötterna böjs. Låt fikonplantan stå i denna kruka över vintern och ge den ny kruka och ny jord till våren. Se bara till att fikonplantan inte torkat ut helt under vintern, vattna men inte för mycket.

Med vänlig hälsning Sylvia