Fikon inomhus

Yvonne

Hej

Jag köpte ett stort fikonträd för några månader sedan och det hamnade rätt och slätt i ett vanligt sovrum i vår bostad. Trädet stod ute när jag hämtade det, och när den nu fick stå inne så kom det nya fina blad. Där är dessutom mycket frukt.

Nu har jag blivit varse att jag borde burit ut den i vårt solstolsförråd över vintern och haft den "inpackad" där. När jag skriver detta är det den 21 februari, är det meningsfullt att jag lyfter ut den nu, eller är det för sent? Trädet ser fortfarande jättefint ut (även om det blivit väldigt spretigt). Jag fick panik nu när jag blev varse hur jag misskött det, för jag vill absolut att det ska klara sig.

Mvh Yvonne

Odla Svarar: 

Hej

Ditt fikonträd mår nog bäst där det är, i sovrummet, men försök sänka temperaturen lite om det går, ha inget gassande element intill. Dessutom behöver fikonträdet ljus nu, spretigheten är nog ett resultat av för mycket värme och ljusbrist i kombination.

Om ditt fikonträd står i en liten kruka är det snart dags för jord- och krukbyte också. Använd gärna en så kallad medelhavsjord eller citrusjord, vad du nu får tag i.

Börja sedan vattna mer normalt än under vintern, då fikonträdet skulle ha vattnats sparsamt. Efter några veckor kan du också börja gödsla med en ekologisk citrus- eller grönsaksgödsel.

När våren kommer och det inte längre är någon fara för nattfrost kan du börja vänja ditt fikonträd vid att bo ute igen: ta först ut det till altan/balkong eller var du nu vill ha det under några timmar, ta in igen och fortsätt med en allt längre period under ett par veckor tills fikonträdet kan stå ute dygnet runt.

Med vänlig hälsning Sylvia