Fikon Carica

Sylvia Börjesson

Hej! Vad gör jag för fel? Mitt fikonträd sätter ingen frukt och jag har aldrig fått vare sej blommor eller frukt på det. Fick det i present av grannen för cirka 4-5 år sedan och det växer helt otroligt. Men jag skulle ju uppskatta om det fick frukt förstås. Det står i källaren över vintern och där är det cirka 10-15 grader. På sommaren står det ute tills frosten kommer. Fikonet är planterat i en stor trälåda. I år har det vuxit mycket och är nu cirka 1,5 m högt. Men inte en endaste frukt. Vad ska jag göra för att få fikon på det? Vänlig hälsning och tack på förhand! Sylvia

Odla Svarar: 

Du är inte den enda som väntar på fikon, det gör jag också sedan flera år. Det verkar vara så att de olika sorterna börjar bära olika tidigt eller sent, det vill säga vissa fikonsorter behöver många år på sig innan det blir något, andra ger frukt tidigt.

Fikonträdet verkar ju ha det bra hos dig och du gör som man ska göra, så tyvärr har jag bara rådet att eventuellt klippa ner det lite att ge, eftersom fikon ger frukt på unga skott. Klipper gör du lämpligast nu på senhösten när bladen fallit. Korta in årets skott och gallra bland de äldre. Vattna fikonträdet sparsamt på vintern men rikligt under sommaren, gödsla från vår till höst.

Med vänlig hälsning Sylvia