Fett på krukväxter

Raija

Jag har nu bott i min lägenhet i 3,5 år. Det är inget fel på bostaden förutom att mina blommor inte trivs. I köket har jag två stora österfönster. Sen har jag också en väldigt dålig centralfläkt.

Sista gången jag duschade min kroton, som varit placerad på samma ställe sen jag flyttade hit, upptäckte jag något hemskt. De långa smala bladen är alldeles klibbiga av fett. Håller blomman på att kvävas? Är det därför som den gulnar mer och mer? Hur ska jag göra för att få den att piggna till? Jag har provat med såpvatten på ett blad men jag måste nästan gnugga för att få bort allt fett. Jag behöver något som gör att fettet bara rinner av.....

Har ni något tips åt mig?

/Raija

Odla Svarar: 

Hej!

Det låter verkligen som om du har en usel centralfläkt, kanske kan du prata med hyresvärden om byte? Så här bör det inte vara, det kan inte vara bra för andra saker i dig lägenhet eller för den delen för dig själv heller.

Angående din kroton: tvätta den ren i vatten med milt diskmedel. Om du binder en plastpåse runt krukan och krotons stam så att det inte kommer diskmedel i jorden, så bör du kunna "diska" blomman i handvamt vatten och diskmedel i en stor balja. Skölj den sedan med rent, handvarmt vatten och låt torka.

Med vänlig hälsning Sylvia