Fetbladsväxt med orangefärgade blommor

Portulaca grandiflora, praktportulacka

Fick dessa frön av en bekant som tagit med sig dem från Turkiet. Blomman är helt fantastik. Ser ut som en fetbladsväxt med massor med orangefärgade blommor. Vi har den på vårt torp utanför Nyköping. Den står fortfarande ute och blommar för fullt!

Vad är detta? Finns den även här?

Har också fått frön (även dessa från Turkiet) på någon slags tagetes.

Har aldrig sett något liknande! Den ser inte ut som en vanlig tagetes, knubbig och kompakt med kraftiga blad.

Nej min är ca 50-60cm hög, som en buske, skira blad och skira blommor. Dubbla blommor i två färger. Det inre av blomman är gulorange och yttre kanten är sammetsröd. Blomman är inte kompakt! Den står ute och blommar för fullt fortfarande. Har tyvärr inte framkallat bilderna på den, men du kanske har en aning. Annars återkommer jag om den så snart jag fått fotona.

Hälsn "Nyfiken"

Odla Svarar: 

Din växt är en Portulaca grandiflora, praktportulacka. Den är i och för sig perenn men klarar inte våra vintrar så du får ha den som krukväxt över vintern. Det finns frö att köpa på våren och den brukar gro snällt och blommar ganska fort.

Ang. din Tagetes, vore förstås kul att se bild. Jag misstänker att det kan vara en kryddtagetes, T. tenuifolia, men som sagt, bild vore bra för säkrare identifiering!

Sylvia