Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Felbesprutade äpplen

När äppelträden blommade sprutade jag dem med PYRSOL två gånger med en veckas mellanrum. Äpplena är jättefina nu, men jag börjar fundera på om det var fel tid när jag sprutade dem. Kan jag göra äppelmos och ge till mitt ettåriga barnbarn utan att det är gift i dem?

Tina, tacksam för svar.

Odla Svarar: 

Pyrsol finns i två koncentrationer, dels Pyrsol Insektspray för hemmabruk, som kan användas för ätliga växter.

Dels finns Pyrsol Emulsion för proffsbruk, som ska användas med försiktighet och just av proffs.

Vilken av dessa använde du? Men efter flera månader bör det inte finnas några rester kvar vilket det än var, annars skulle ju inte proffsodlarna kunna sälja sina produkter heller.

Pyrsol räknas till de mildare preparaten, men det finns av Kemikalieinspektionen bestämda karenstider på hur många dagar som måste förflyta mellan behandling och skörd. Karenstiden för Pyrsol står att läsa på preparatets etikett, kolla där. Tänk på att det gäller frukt som sitter kvar på trädet under hela karenstiden! Om frukten plockas av innan karenstiden är slut och man istället låter den ligga, har bekämpningsmedlet inte samma möjlighet att brytas ned.

Det är alltså ingen fara för dina barnbarn att äta frukten, om du följer karenstiden.

Sylvia