Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Felaktig beskärning

Hej!
Jag har tagit över ett hus där det står ett mycket ståtligt Japanskt Körsbärsträd. Det är närmare 10 m och består av tre tjocka stammar samt två avhuggna som beskrivs nedan.

Efter att ha läst på om beskärning inser jag att trädet beskurits felaktigt under flera år. Bl.a. har de tidigare ägarna kapat av två stammar, rakt av, ca 40 cm upp från marken. (ingenting lever på dessa - de ser bara fula ut) Stammarna är 15 cm i diameter.

- Hur skall jag göra? Funderar på att såga av dessa längs med den friska stam som dessa sitter närmast. Skall jag dela upp det på några år för att inte chocka trädet?

Hittade dessutom många gråsuggor i en annan gren som beskurits för långt ut. Efter det att jag tog bort boet och slätade ut ytan, har barken nu en skada som är avlång ca 30 cm som mest, 10 cm som minst.

- Kan jag påskynda läkningen på något sätt eller skall jag bara låta trädet vila, till nästa JAS-period?

//Tacksam för snabb respons,
Daniella

Odla Svarar: 

Om de två avhuggna stammarna är döda så är det ingen fara att ta bort dem nu med en gång. Skada dock inte den friska stammen när du sågar! Och så håll efter ev. rotskott, ta bort direkt när de visar sig (utom på våren, då savar de!)

Låt barkskadan vara, den läker förhoppningsvis själv. Håll den dock ren med en borste så att inte svampar börjar växa i den.

I övrigt ta det lugnt med beskärningen - körsbär gillar inte stora ingrepp på en gång, utan dessa ska delas ut på flera år.

Sylvia