Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Får mina växter för mycket ljus

Hej Sylvia.
Jag bor i mellansverige och dessutom lång ner i ett flerbostadshus så mina fröer jag har på fönsterbläcket får i dagsläget (mitten av mars) inga överdrivna mängder ljus. Därför har jag köpt växtbelysning (en vanlig klotlampa specialgjord för växter, vet ej kelvintal men gissar att det ligger runt 5000). Jag vågar inte lämna belysningen på dagtid när jag arbetar utan sätter istället på belysningen två timmar på morgonen och sex timmar på kvällen. Blir det för mycket ljus för min sådd eller är det ok att göra så?

Jag vet att vissa växter har ett stort behov av både mörker och ljus och jag är rädd att jag rubbar detta nu. De får fortfarande stå utan ljus cirka 6 timmar om natten.

I dagsläget är det främst tomater, petunior och örter jag odlar.

/Louise

Odla svarar:

Nu vet jag ju inte hur din växtlampa ser ut. Klotlampa, om du med klotlampa menar en vanlig glödlampa, är inte lämplig för växter. Det ska vara lysrörslampa med helst dagsljusfärg. Sådana som ser ut som glödlampor, med vanlig skruvsockel, finns att köpa och bör passa din armatur. Tiden du har den på verkar OK.

Du kan se om det ändå är OK med din lampa om du tittar på dina plantor. Blir de vackra, låga och knubbiga, är det OK. Blir de däremot låånga och rangliga, får de för lite/fels sorts ljus.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB