Få ordning på gammal gräsmatta

Christoffer Krispinsson

Hej! Jag hyr ett hus på landet med tillhörande trädgård på 2500m2 varav ca 2000m2 gräsmatta i mycket dåligt skick. Mycket mossa och ojämn växt av gräset. Nu undrar jag lite hur jag ska gå till väga för att få bukt med den. Kan tilläggas att det är tung lerjord i hela marken vilket jag förstår inte gynnar gräsväxt? Bor utanför Enköping regionen. Tack på förhand. Christoffer

Odla Svarar: 

Hej,

det första du kan göra är att spraya hela gräsmattan med järnsulfat. Den finns på säck som du blandar själv med vatten. Det är samma innehåll som i alla "mossmedel" bara koncentrerat. Efter detta så gödslar du gräsmattan med något kväverikt såsom hönsgödsel, detta görs med några veckors mellanrum fram till midsommar. Klipp gräset två gånger i veckan och inte på det lägsta på gräsklipparen. Låt allt gräsklipp ligga kvar.

På hösten kan du höstgödsla gräsmattan med ett gödsel som INTE innehåller kväve. Om det ramlat ner en massa löv på gräsmattan kan du köra över dem med gräsklipparen istället för att kratta upp dem. Då tillför du mullämnen till jorden.

Tänk på att det tar några säsonger innan gräsmattan är fin igen men om du gör detta så är du på god väg! :)

//Anna Theorin