Få kålrot att växa

Berit

Varför vill inte kålrötterna växa hos mig? De blir knöliga och fula om det blir något alls. Även rödbetorna är svåra att få till. Morötter och potatis går däremot bra.

Bor i mellersta Dalarna.

/Berit

Odla Svarar: 

Hej

Odla kålrot och rödbetor i något lättare, mullrik jord som är väldränerad och i god struktur. Jordens pH-värde bör ligga runt 7-7,5. Kålrot har inte så höga näringskrav och går bra att odla i växtföljd efter en mer näringskrävande gröda, till exempel andra året efter en gröngödslingsväxt.

Gödsla jorden med stallgödsel men ta inte så mycket eftersom alltför riklig gödsling med kväverika gödselmedel inte är bra för rotgrönsaker, då kväve gynnar bladtillväxten på bekostnad av roten. Kålrot är känslig för borbrist, bor finns bland annat i algmjöl.

Kålrot bör odlas så att minst 6 år går mellan den och andra kålsorter som till exempel vitkål och blomkål för att minska risken för klumprotsjuka. Jag tror att det kan vara just detta som drabbar dina odlingar, så byt plats för kålroten och även för rödbetorna.

Kolla också om du kanske har jordloppor, de kan orsaka problem vid uppkomsten och även senare. Angreppen blir kraftigast under torra och varma somrar. Det kan bekämpas med bevattning ett par gånger per dag så att kålrotsplantorna och jordytan hålls lätt fuktiga.

Även kålflugans larver kan orsaka skada genom att göra gångar på skalet och inne i kålroten.

Med vänlig hälsning Sylvia