Få inglasad balkong varmare

Åsa

Hej

Jag har en inglasad balkong mot söder i södra Stockholm. Den är 3 m lång och 1,7 m bred. Inglasningen finns på den ena långsidan och på den ena kortsidan (som även har en dörr ut mot markplan). På den andra långsidan finns vardagsrumsfönstret och balkongdörren och på den andra kortsidan finns ett fönster gemensamt med köket.

Från vår till höst får jag reglera värmen genom att ha öppet och skärma av med jalusier. Nu undrar jag om det finns något enkelt/ekonomiskt sätt att göra denna balkong lite varmare under senhösten o kanske även under vintern?

Det blir förstås minusgrader annars. Frostvakt har jag funderat på men då sticker ju värmen ut mellan inglasningsfönstren. Och den kan man väl inte ha på hela tiden, det blir nog inte ekonomiskt. En annan tanke jag haft är att sätta lite tjockare klarplast innanför inglasningen, jag vill kunna se ut. Men hur varmt blir det av det? Finns det andra idéer om hur jag skulle kunna göra?

Kan ju också vara aktuellt att bara värma upp den tid jag faktiskt sitter där. Fast det vore ju trevligt att kunna ha kvar en del av växterna större delen av vintern.

/Åsa

Odla Svarar: 

Hej

En billig idé är ju att fodra hela inglasningen med bubbelplast, men hur snyggt är väl det, och ut ser du knappast då.

Men jag har en annan idé: din balkong är 3 m lång och 1,7 m bred. Kan du tänka dig att köpa ett litet växthus som passar i en del av balkongen? Det behöver ju inte täcka hela ytan utan kanske halva. Växthuset reser du upp inom inglasningen, isolerar golvet väl med frigolitskivor och kanske med en snygg trall eller stråmatta ovanpå detta. Kolla så det inte blir glipor som släpper in kyla någonstans.

Där inne kan du sedan ha en frostvakt som håller det hela strax över 0-strecket men som du kan öka på lite när du sitter där. Då klarar sig även några av de härdigare "medelhavsväxterna" där under vintern.

På våren kan du montera ner växthuset igen och spara det någonstans till nästa vinter.

Med vänlig hälsning Sylvia