Få frukt på och övervintra olivträd

Agneta

Har ett olivträd utan oliver och det växer sig väldigt stort. Det är med största sannolikhet blomknoppar jag haft - men aldrig några små blommor. De ramlar av innan. Vattnar jag för mycket/lite? Behöver det mer näring? I år vill jag få små blommor.

Trädet är numera cirka 220 cm högt och vackert, men börjar få vika sig under taket. På sommaren drar jag ut krukan från uterummet till altanen och där är det ju fritt.

Men nu undrar jag till nästa vinter - olivträdet kommer ju vara för stort för uterummet - dock har vi en del i vardagsrummet där taket går upp i nock - ca 550 cm högt. Kan trädet "bo" där nästa vinter eller blir det för varmt? Håller 21-22 grader.

Vänligen Agneta

Odla Svarar: 

Hej

Oj då, ett så stort olivträd, du har visst haft väldig tur med det!

Det här att blomknopparna ramlar av har säkert med luften att göra, det kanske är för torr luft där ditt olivträd bor. Även ljus och lite mer värme behövs då olivträdet blommar - den varan är vi ju inte så rika på här i Norden och denna vår är extra besvärlig.

Olivträd trivs på en varm, solig och helst vindskyddad plats sommartid, så placera det så under sommaren.

Vattna ditt olivträd rejält under varma somrar men låt sedan jorden torka upp mellan vattningarna. Tillsätt näring, gärna Medelhavsnäring, i vattnet varannan vecka från vår till sensommar. Vintertid vattnas olivträdet mycket sparsamt så att inte rötterna ruttnar.

Du kan klippa och beskära ditt olivträd nästan som du vill ha det, men du kan också låta det växa tämligen fritt. Det är ju frågan om hur mycket plats du har. Nu på senvinter/tidig vår är bästa tiden att klippa olivträdet.

Olivträd bör övervintra så ljust som möjligt och temperaturen bör vara mellan 2 och 10°, så inne i boningsrummet blir det för varmt. Vet du varifrån ditt olivträd kommer ifrån? Hurdant klimat är det just där under vintern? Försök att ge det en liknande miljö.

Eftersom olivträd behåller bladen över vintern måste det ha ljus även då. Ju varmare det står, desto mer ljus behövs det.

På våren innan du ställer ut krukan, låt ditt olivträd vänja sig långsamt vid utelivet: låt det stå ute under dagarna och ta in det om nätterna under någon vecka.

Då återstår det bara att vi får hoppas att du får se blommorna och att ditt olivträd får frukt också!

Med vänlig hälsning Sylvia