Få fin gräsmatta igen

Siw

Hej

Vi köpte i november en stuga på Värmdö med tillhörande tomt varav ca 1200 m2 har det någon gång varit en gräsmatta. "Gräsmattan" är en gammal åkermark.Den är full av sork gångar, ordentligt gropig, full med höga myrbon och övervuxen med diverse högväxta blommor. Nu har jag varit brutal och kört med trimmern, sedan med gräsklipparen över dessa blommor med dess höga träaktiga stjälkar.

Min fråga: vad är smartast att göra? Köra med jordfräs alternativ ploga upp hela ytan eller bara fylla på med mera jord och så nytt gräs? Det blir många lass om man skall ha 10 cm tjockt lager med ny jord!

Blommorna blir midjehöga med vita tofsar, bladen som rosornas men ca 8-10 små blad på var sida. De är etablerade över ca halva ytan. Kommer dessa att komma igen om jag inte kör jordfräs? Just nu är allting hårt och träaktigt så det behövs mycket kärlek för att det skall bli en gräsmatta som man kan gå barfota på.

Ge mig råd vad och hur jag skall göra för att få en fin gräsmatta.

Tack.

/Siw

Odla Svarar: 

Hej Siw

Det finns naturligtvis flera olika sätt att åtgärda din gräsmatta. Det enklaste är att dressa på med matjord/sand för att jämna ut och sedan så nytt gräsfrö i detta.

Att köra med jordfräs är bra men jobbigt och det är inte säkert att du får bort allt du inte vill ha i gräset. Det flesta ogräs orkar inte leva vidare i en gräsyta som ständigt klipps, så mitt råd är att dressa med matjord/sand grundgödslat med Algomin Trädgård 10 kilo/100 kvadratmeter. Så i nytt gräs och preparera med Revira mot sork och mullvad. Klipp ofta! Fortsätt att gödsla med Algomin Gräsgödsel minst tre gånger per säsong.

Lycka till.

Med vänlig hälsning Jankov