Få bort taggbuskar

Berit

Hej

Jag har nyligen blivit ägare till en sommarstuga med vildvuxen trädgård med bl a buskar med otäckt kraftiga taggar, jag tror att det kan vara rosbuskar av något slag. Buskarna finns lite överallt i trädgården och det finns gott om både stora kraftiga och tunnare mindre buskar/grenar som trasslat in sig på flertalet platser i trädgården. Dessutom finns de i utkanten av trädgården som angränsande mot ett skogsparti och mot granntomt.

Jag har ännu inte sett trädgården i grönska men hunnit ta mig runt i trädgården och fastnat i dessa mycket otäcka taggar. Nu undrar jag hur jag på bästa sätt blir av med dessa buskar?

Är det bra att göra något nu under vintern (här är barmark och plusgrader och ingen snö i sikte), eller skall jag åtgärda annan tid på året och vad är det mest effektiva sättet att slippa dessa buskar?

/Berit

Odla Svarar: 

Jag kan också tänka mig att det kan bara björnbär. Men utan att ha sett de taggiga buskarna är det svårt att gissa. Nu under vintern och med barmark kan du förse dig med kraftiga arbetsvantar och riva upp så mycket du kan, med rötterna alltså.

På våren kan du fortsätta och lyckas du få bort det mesta ovan jord, bred sedan en kraftig svart presenning över så att de inte får någon ljus. På presenningen kan du lägga någon snygg marktäckning och odla i pallkragar eller dylikt på den så att den hålls på plats 2-3 år. Sedan får man hoppas att taggbuskarna har gett upp.