Få bort öronvivlar

Mikaela

Hej

Jag började för två år sen odla på min balkong, bor på 8e våningen. Förra året måste jag på något sätt ha fått in öronvivel i mina krukor, för när jag lät mina plantor övervintra inomhus, då jag ville skydda mina chiliplantor, så började jag hitta dessa inne. Så de flesta av mina plantor; jordgubbar, chili, smultron och annat har dött.

Jag undrar nu hur jag kan förhindra dessa att fortsätta sitt herravälde över min odling i fortsättningen? Har tänkt sätta nya plantor, men vågar inte förens jag vet vad jag ska göra. Vågar inte införa nematoder, som jag läste nånstans var bra mot öronvivel och mördarsniglar.

Tacksam för svar.

/Mikaela

Odla Svarar: 

Du får städa noga på balkongen, kolla i alla skymslen och vrår så att det inte finns övervintrande öronvivlar där. Denna skalbagge kan inte flyga eftersom dess vingar är hopväxta, så om du inte sparar några växter från förra sommaren och gör rent i alla krukorna och byter jord, så kanske lyckas du bli av med dem.

Nematoder däremot är det ingen fara med, du kan lugnt ha sådana, du ser dem ju knappast. En nematod som heter Steinernema kraussei angriper öronvivelns larver. Produkten heter Vine Weevil Killer och kan börja användas då marktemperaturen nått + 5 grader. Men du kan ju vänta och se om du har lyckats bli av med öronvivlarna innan du köper några nematoder.