Få bort nyponbuskar

Johanna

Hej Sylvia

Jag och min sambo flyttade till ett radhus för ca 1 år sedan. Bredvid entrén till vår uteplats finns en rabatt (ca 2.5x1 m) med de mest fruktansvärda nyponbuskarna. De har stora taggar, ger lite nypon och blommor och de växer som ogräs. De växer även in till uteplatsen som är stenbelagd vilket har bidragit till att flera plattor har rest sig p.g.a inkräktande rötter.

Min fråga är därför; Hur blir vi av med dessa nyponbuskar?

Vad jag vet så har de suttit där sedan 80-talet och det finns även en del andra oönskade växter/buskar på samma plats och allt är vildvuxet. Det är asfalt eller sten runt "rabatten" och min framtida plan är att kunna så/odla grönsaker på denna plats.

Jag har sökt på internet men finner endast en stor frustration bland folket och få handfasta tips (om inte diesel, eld, elaka bekämpningsmedel eller 3 år med spade räknas).

Tacksam för svar.

Med vänliga hälsningar Johanna

Odla Svarar: 

Hej

Det finns faktiskt inte mycket annat att göra för att få bukt på nyponbuskarna än de där "3 år med spade" eller marktäckning, om du inte vill ta till Roundup.

Så mitt råd blir att du gör så här: - klipp ner hela nyponbuskaget till marken - gräv upp så mycket av nyponbuskarnas rötter som du kan - bred ut en tjock, svart markväv på marken, gärna med kanterna under plattorna - lägg på ett lager sand - odla sedan i en snygg, gärna platsbyggd, odlingsram som du fyller med bra matjord

Med vänlig hälsning Sylvia