Få bort myror

Pia

Hej

Jag undrar om du kan ge ett tips på hur jag ska få bort alla myror i mitt land? Det är små svarta rackare. Har testat olika myrmedel men de är kvar i alla fall.

Hoppas på svar.

MVH Pia

Odla Svarar: 

Hej

Är det så att myrorna är i grönsakslandet så är det lite svårare att behandla dem än om de är i blomsterlandet.

I ett grönsaksland kan du inte gärna strö på Myrr eller liknande kemiska medel som kan tas upp av rötterna, men du kan förstås köpa myrdosor och placera ut sådana i landet.

Du kan pröva att gräva bort myrboet, det vill säga byta all den jord där myrbona finns. Om du sedan aktivt arbetar med jorden och regelbundet luckrar den och "oroar" myrorna som kommer och kollar om de kan flytta tillbaka, så brukar de flytta för gott efter ett tag.

Du kan också hälla på kokande vatten innan du har sått i landet. Självklart finns det då en risk att det kokande vattnet också skadar annat mikroliv, så du får vara försiktig.

Ett annat alternativ är att vattna mycket, gärna rakt in i myrboet. Kör vattenslangen i det och vattna rejält gång på gång, så kanske myrorna flyttar, men de kanske bara flyttar över till ett annat land.

Ytterligare ett förslag du kan testa är att köra ett järnspett i boet under vintern, järnspettet leder ner kyla och myrorna fryser ihjäl.

Kolla gärna alla andra myr-tips hos Odla.nu genom att söka med MYROR. Även i forumet här hos Odla.nu har det diskuterats flitigt.

Med vänlig hälsning Sylvia