Få bort kirskål

Britt-Marie

Hej

Vi har köpt ett hus med gammal trädgård. Det är en slänt, där de gjort en vacker stenmur med växter på. Jag vill spara den stora plymspirean men vill gärna plantera nytt omkring.

Men hur gör jag för att få bort det mesta ogräset, dvs kirskål? Min tanke är att försöka gräva bort så mycket som möjligt nu i höst och sen lägga på en markduk till nästa höst för att kväva ogräset och därmed påbörja ny rabatt med god jord. Tror du att det funkar eller kommer kirskålen tillbaka?

Vänliga hälsningar Britt-Marie

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr är det så att kirskål kan ha rötter ner till en meter eller mer. De är stora, greniga och i flera våningar, helt omöjliga att rensa bort. så mitt förslag är följande:

  • gräv bort så mycket som möjligt av kirskålen
  • om du ska spara växter, kolla rötterna mycket noga så att inte minsta lilla rotbit av kirskål följer med
  • gräv bort så mycket jord du kan, lägg en rotmatta underst och utmed sidorna och omringa plymspirean med rotmatta runtom utom under den, om du inte kan ta upp den och rensa rötterna från kirskål
  • om du ska använda den bortgrävda jorden igen, sålla den jättenoga! Det är ett halvriskabelt företag, eftersom minsta lilla rotbit räcker för att det ska bli kirskål igen, så jag föreslår att du köper en ny, garanterat ogräsfri jord från någon pålitlig leverantör; kräv att få en garanti!
  • fyll "lådan" med rotmatta med den nya jorden och plantera! Glöm inte att vattna.

Med vänlig hälsning Sylvia