Få bort en häck utan att gräva

Lennart Bjurström

Hej, Min son skall bygga en ny altan som kommer nära marken och även sträcker sig över en buskhäck som avgränsade den gamla altanen. Vi har klippt ner denna häck till några cm ovan mark, men har inte orkar ta bort mera med handkraft, då rotsystemet är vresigt och med vissa grenar av fingerstorlek och hårda.

Vi funderar på att nöja oss med att ta bort det vi orkar ovan mark och sedan täcka med markduk. Min undran är: Kommer detta att räcka till för att ta död på häcken eller kommer den trots allt att skjuta skott och tränga igenom markduken? De har nyss flyttat in i huset, så jag vet inte vilken häck det är, men jag tror att det är ölandstok. Häcken har inga rotskott utanför själva häcken. Vi har även funderat på om en jordfräs orkar karva bort en bit ner i marken, men jag tror inte en sådan orkar med detta. Eller??

Tacksam för råd Lennart

Odla Svarar: 

Hej!

Ta hem en s.k. stubbfräsare, den finns att hyra med eller utan förare. Se Gula sidorna: Stubbfräsning. Kan ni hantera en sådan själv, så finns sådana att hyra hos maskinuthyrningsfirmor.

Det är alltid riskabelt att lämna kvar rötter av vedartade växter, de kan drabbas av förmultningssvampar som sedan även kan skada virket. Så försök med görligaste mån bli av med rötterna och bred sedan ut en markduk innan ni lägger dit stenmjöl eller vad ni nu hade tänkt grunda med.

Med vänlig hälsning Sylvia