Exotiska träd

Jeanette

Hej

Söker med ljus och lykta efter nån som har erfarenhet av nedanstående arter och som har lust att dela med sig av lite skötseltips och råd inför vintern? *Påfågelsträd (Caesalpinia pulcherrima) *Indigoträd (Indigofera australis) *Vitt Gummiträd (Eucalyptus leucoxylon var. macrocarpa) *Judasträd (Cercis Siliquastrum)

Drog upp dem från frö i våras och plantorna har stått ute i skyddat läge i trädgården under sommaren, men nu börjar det ju bli dax att släpa in alla krukväxter. Och då är ju frågan, var ska jag placera dom?

Enda infon jag lyckats hitta är "frostfritt vintertid", men vad innebär det mer exakt? Ljust, mörkt, svalt, rumstemp, lite eller inget vatten?

Tacksam för alla tips!

/Jeanette

Odla Svarar: 

Hej

Det var ju en bra samling av exotiska växter! Ingen av dessa tål våra vintrar, så du får ha dem helt enkelt som rumsväxter då. Ljust, gärna med lysrör över, så svalt som möjligt men dock inte under 15 grader, vattnas mer sparsamt under vintern.

  • Påfågelsträd odlas ibland som krukväxt i Sverige, tål inte frost alls så ta in och ha som krukväxt.
  • För indigoträd gäller detsamma.
  • Vitt gummiträd är en mer härdig art och kan eventuellt stå i ett uterum, den klarar möjligen kortvarigt ner till ett par minusgrader men jag skulle inte chansa.
  • Judasträd är ännu härdigare, den odlas ibland ute i sydligaste Sverige. Den tål inte ihållande frostperioder, mer bara enstaka frostknäpp.

Skriv gärna om detta i Odlas Forum, där finns det folk som odlar allt möjligt och säkert har erfarenhet även om dessa. Dessa träd finns även i till exempel Göteborgs botaniska trädgård där de odlas i den svala delen i växthuset.

Med vänlig hälsning Sylvia