Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Eucomis bicolor, fläckig tofslilja

Eucomis bicolor, fläckig tofsliljaHej Sylvia
Om möjligt, skulle jag vilja ha hjälp att identifiera en prydnadslökväxt som vi har i vår odling i växthuset. Den har blommat fint nu under hösten. Den har sin viloperiod under sommaren, och vissnar då ner helt. I växthuset har vi ca +10 grader och det verkar den trivas med.

Bifogar två bilder som inte riktigt gör den rättvisa, de är något överexponerade. Färgen ska vara lite mer gul med lila "mittprick". Nån hyacintsläkting?

Det närmaste som jag har hittat, som liknar den i bladen, är Veltheimia men den har helt annorlunda blommor. Vi fick lökarna i samband med att det var Trädgårdsmässa här i Östersund i fjol.

Tack på förhand.
Hälsningar
Boel Grufberg

Odla Svarar: 

Hej!
Det är en Eucomis bicolor, fläckig tofslilja. Man kan odla den så att den har sin viloperiod på hösten/vintern. Jag har odlat mina så att på våren planterar jag om lökarna som har vilat helt torra under vintern. Då kommer växten att skjuta blad och blomsterstjälkar under våren/sommaren. Jag har mina ute hela sommaren tills de själva ser ut att vilja gå i vila frampå september, oktober. Då slutar jag att vattna och låter krukan med lökarna stå i en sval förråd. Den brukar göra sidolökar som jag tar lös och planterar i egna krukor.

Eftersom den kommer från Sydafrika, så har den ju sin årsrytm omvänd jämfört med här hos oss, så din tofslilja "lever kvar" i den rytm den ursprungligen har, eftersom den får växa i ett uppvärmt växthus.

Sylvia