Entrérabatt - Nybyggt hus

Monika

Hej Sylvia

Jag skriver till dig då vi är i stort behov av hjälp och tips.

Vi har byggt ett nytt 2-planshus i New England-stil och nu börjar det närma sig att fixa till trädgården!

Vi vill börja med att fixa till entrénrabatten då den är viktigast. Vilka blommor passar det att ha i här i Växjö och hur ska man bygga upp en entrérabatt med olika blommor i storlek och höjd???

Rabatten är ca 1m x 3m på vadera sida av gången.

Hoppas du har något vägledande tips till mig :-)

Ha det gott / Mvh Monika

Odla Svarar: 

Hej!

Låter härligt med New England-stil! Har ni en veranda med gungstol också? I så fall kan ni ha vackra, vita sirliga balkongslådor med prunkande kaskad-pelargoner från räcket.

Så till dina rabatter. New England-stil brukar innebära att fasaden är vit och det ofta finns en vit veranda med snickarglädje. Då passar förstås en glödande rosenrabatt med röda buskrosor med lavendelblå stäppsalvia i kanten perfekt. Båda rabatterna kan avslutas i bortre ändarna med pelarformade idegranar eller annat som ger höjd och vinterfärg.

Om entréen är symmetrisk, kan du också tänka dig att ha några fler städsegröna växter i den så att det blir vintervackert. Här hittade jag en fin bild på en sådan plantering: Rosendal
Mellan dessa gröna växter kan du ha perenner eller blommande buskar som ger färg och liv under sommaren.

Till NE-stilen brukar färger som klarrött utan blåa nyanser, klarblått, lavendelblått och så vit förstås passa bra.

Om du bild-googlar med hus+i+New+England-stil så får du massor med bilder att titta på, kanske hittar du något mer fint, som t.ex. den med rosenrabatt på båda sidorna av infarten!

Lycka till! Sylvia