Enstaka buskar på rad

Marianne

Hej

Ställer härmed min andra fråga till er. Den förra gällde hur jag delar upp trädgården i smårum. (Tack för bra svar.) I samband med detta har jag dock stött på ett annat problem.

Jag har flyttat in i ett hus med en tre år gammal trädgård. Längs ett ca 15 m långt trästaket utmed gatan (vetter åt sydväst) har de förra ägarna planterat ett ex av vardera följande växter, samtliga på en rät rad: 1. Doftschersmin 2. Deutzia gracius 3. Spirera Japonica Goldflame 4. Bukettspirea 5. Ölandstok 6. Euonymus alatus

När tomten svänger (90 gr vinkel) fortsätter det med ytterligare en sorts spirea samt en höstanemon. Här finns inget staket utan istället en låg ligusterhäck som gränsar mot grannen. Framför alltsammans är planterat ett äppelträd och ett lövfällande prydnadsträd (som jag glömt namnet på, det har oätliga frukter på hösten som liknar små grå päron).

Jag tycker att raden av alla dessa enstaka buskar ger ett plottrigt intryck. Att dessutom träden är "utslängda" framför gör det ännu rörigare. Personligen älskar jag sådant som luktärter, klematis och klätterrosor. Vill ha ombonat och frodigt och mysigt. Vill också på sikt ha lite "smårum", en gång och rabatter med sommarblommor. Men - kan jag göra något med den här lite tråkiga raden av buskar? Jag tycker det är vilsamt att arbeta i trädgården så jag måste inte ha något s.k. lättskött.

Mvh Marianne

Odla Svarar: 

Hej igen Marianne

Jag håller med dig om att det ser lite tråkigt ut att bara placera ut en del olika buskar på rad. Kanske kan du prova att placera dem alla lite mer i ena hörnet, med de som blir högst lägst bak mot staketet och de mindre längre fram. Sätt en sorts marktäckare mellan buskarna och mot gräsmattan. Lökar ger dig det efterlängtade tidigaste floret och även under hösten.

Ett alternativ kan vara att låta buskarna vara kvar och plantera flera lägre buskar av samma art och/eller marktäckande perenner runt och framför de befintliga buskarna i syfte att binda ihop det hela till en enhet. Samtidigt kanske det kan passa att placera in en del prydnadsgräs/högre perenner här och var.

Mot grannen kan du sätta stolpar och spaljé där dina klätterväxter kan slingra sig och göra det lite mysigare på platsen. Spaljé (inte plank!) kan du uppföra i tomtgräns utan bygglov, men det är ju alltid trevligt att informera sin granne först. Ta noga reda på vem häcken tillhör så du inte gör något på grannens mark.

Lycka till önskar Karin