Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

En slänt som skiljer våra tomter åt

Hej Sylvia!
Jag och min granne diskuterar just nu vad vi skall göra åt en slänt som skiljer våra tomter åt. Den är ganska brant (cirka 45 graders lutning och med en sträcka av 4-5 meter från topp till botten) och därmed inte alldeles lätt att hantera. I nuläget växer där två rader med svarta vinbärsbuskar som inte mår så bra (gallkvalsterangripna) och som borde tas bort och ersättas av något annat. Men med vad? Självklart vill man ha något relativt lättskött för det blir ju totalt sett en ganska stor yta att sköta om (tomtgränsen är väl cirka 30 meter lång).

En syrenhäck har förts på tal men blir inte det ganska svårt att få den att etablera sig i en såpass brant slänt? Dessutom blir väl syrener med tiden tämligen höga (3-4 meter) så något mera lågväxande buskar kanske vore lämpligare. Kanske brudspirea? Om man vill ha något blommande så ligger väl buskrosor (eller rentav vildrosor) nära till hands vilka man skulle kunna kombinera med någon bred- och lågväxande barrväxt (Idegran? Tuja?). Tyvärr är ju rosor inte särskilt barnvänliga med alla sina taggar så det kanske inte heller är så bra.

Hälsningar
Karl-Göran
Norrköping

Odla svarar:

Du säger inte om ni vill ha insynsskydd eller inte. Om det inte behövs, skulle möjligen kryp- eller lingonoxbär eller kanske stefanandra fungera? För att det hela inte skall bli väldigt entonigt, kan ni ju plantera andra buskar emellan. Kanske några rakett-enar, ginst, kvitten, lägre spireor eller varför inte några lägre buskrosor, dvs. ni planterar ett varierande buskage av låga buskar med ett och annat utropstecken här och där.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB