En buske/träd med gula nyponliknande frukter, vet ni ?

Annagreta Grönberg

I Mölnlycke har vi funnit en buske eller träd som har gula frukter. Fruktskaften är helt bruna, buskens stammar brungröna cirka 5-6 cm i diameter. Den liknar en oxel, men stämmer inte riktigt med florans uppgifter. Nästan samtliga löv har fallit (14/11). Den växer i en skogsbacke ganska nära bebyggelse. Busken är drygt 3 meter hög, frukten som ett nypon 1,5x1 cm. Riksmuseet hänvisar till Odla nu, det är troligen en trädgårdsrymmare, kanske en prydnadsapel. Annagreta Grönberg annagreta.g@tazzan.se

Odla Svarar: 

Ja, det ser ut som en prydnadsapel. Det finns massor med olika prydnadsaplar. Med sina lätt avlånga, gula frukter skulle den ev. kunna vara korallapel, Malus x zumi 'Golden Hornet', men det finns fler med liknande utseende. Är det en fröplanta så kan man ju inte säga något sortnamn, men om någon har grävt ner den där så kan den vara en namnsort. 

Göteborgs Botan har en bra samling prydnadsaplar på olika håll i parken. Så om du vill studera de olika sorterna närmare, så ta en promenad där, särskilt på den stora gräsmattan framför Stolpboden. 

Sylvia