Elefantöra/parasollpilea med skrynkliga blad?

Anna

Hej! Jag har haft ett gäng parasollpileor och ett antal "generationer" av nya sticklingar under några år. De senaste exemplaren har börjat bete sig ungefär som den på bilden... Det går till ungefär så att jag planterar om en planta i kruka utan innerkruka, eller sätter en stickling i jord efter att den har rotat sig i vatten. Den växer då på ganska ordentligt, men samtidigt blir de nya bladen lite "skrynkliga", nästan skålformade som på bilden, och inte alls så utspänt parasolliga som de "ska" vara. Efter hand börjar de lägre bladen hänga, och vissnar så småningom av. Den verkar inte vantrivas i något annat avseende, den växer på ändå, men det har ju verkligen inte det utseendet man vill ha... Kan den få för mycket av det goda med för näringsrik jord eller handlar det om att det blir vatten stående i krukan? Jag försöker låta dem torka upp mellan vattningarna, men när den väl börjat skrynkla sig såhär verkar den inte "komma tillbaka" vad jag än gör... Tack för hjälpen!

Odla Svarar: 

Svårt att veta säkert, du ser inga "odjur" eller så? Kanske är det vattningen det är fel på? Placera den inte heller i full sol utan i ljus halvskugga. 

Vattna den i kanten av krukan, inte inne i växten eftersom den inte gillar vatten på stjälkarna. Använd ljummet vatten, gärna regnvatten, som inte får stå kvar i ytterkrukan.

Parasollpilean gillar inte kalk. Plantera den i låg, väldränerad kruka i porös blomjord blandad med lecakulor. 

Sylvia